Als er één product essentieel is tijdens een intiem momentje, dan is het wel glijmiddel. Glijmiddel bestaat in verschillende soorten, geuren en smaakjes, allemaal afhankelijk van de wijze van gebruik en uiteraard persoonlijke voorkeur.

Waarom zou je voor glijmiddel kiezen?
Zelfs als je van mening bent dat je zelf voldoende vocht produceert, kan ook maar een klein beetje glijmiddel al een wereld van verschil maken en seks (alleen of samen) zó veel fijner maken. Met glijmiddel zal alles net wat soepeler gaan en zachter en gladder aanvoelen. Maar wist je dat glijmiddel ook je huid beschermt tegen bacteriën? Bovendien draagt het bij aan veilige seks, doordat het de wrijving op het condoom vermindert. Bij anale seks is glijmiddel bijna cruciaal, aangezien het lichaamseigen vocht bijna nooit voldoende is. Ook kan het gebruik van glijmiddel de druk eraf halen voor vrouwen om ten allen tijde goed vochtig te zijn.

Uiteraard kan glijmiddel ook gebruikt worden om extra sensatie te creëren. Je kunt glijmiddelen gebruiken met een extra werking, bijvoorbeeld verkoelend of verwarmend. 

Waar moet je op letten bij de aanschaf van glijmiddel?
Er zijn twee elementen waar je op moet letten bij het aanschaffen van een glijmiddel. Ten eerste: wie gaat het glijmiddel gebruiken? Is het voor een man of een vrouw? Heeft de persoon in kwestie allergieën voor bepaalde bestands delen in een lubricant? Heb je last van een gevoelige huid of reageer je vaak slecht op lubricanten, probeer dan eens glijmiddel dat speciaal voor de gevoelige huid is. 

 

Sommige mensen gebruiken babyolie of massageolie, om de simpele reden dat dit goed doorglijdt. Dit is echter alleen goed voor masturbatie door mannen. Olie gebruiken bij vaginaal contact is zeer af te raden. De olie zal niet snel intrekken waardoor er meer kans op schimmelvorming en andere ongemakken bestaat. 

Het tweede punt van aandacht is hoe je glijmiddel moet gebruiken. Gebruik je glijmiddel in combinatie met toys? Let dan op de volgende zaken. Gebruik je bijvoorbeeld een anaalplug, dan is een glijmiddel gewenst bij het inbrengen. Echter, te glad is ook niet gewenst wanneer een plug bedoeld is om te blijven zitten. Is het de bedoeling dat een speeltje gebruikt wordt om telkens mee te penetreren, dan is een glijmiddel dat goed doorglijdt en niet kleverig wordt of opdroogt het meest geschikt. 

De hoofdregel is dat glijmiddel op waterbasis het meest zekere alternatief is. Een lubricant op waterbasis is geschikt in combinatie met latexcondooms en met silicone speeltjes. Een glijmiddel op silicone basis is echter niet te gebruiken in combinatie met een speeltje gemaakt van silicone. Ondanks dat silicone één van de meest veilige materialen is voor sex toys, reageert het wel op zichzelf, waardoor de kwaliteit van je speeltjes aangetast zal worden.

Tot slot: vergeet je speeltje niet te verzorgen door het na gebruik goed schoon te maken met een universele toy cleaner. Deze is antibacterieel en heeft een heerlijke frisse geur.